PRIMARIA COMUNEI BARCANI

Judetul Covasna

AGRICULTURA

    Din analiza de sol reiese ca majoritateaterenurilor au probleme cu PH-ul solului, adica sunt acide. S-a facut amendarea (lucrari de imbunatatire) acestora, insa nu pe intreaga suprafata, terenurile accidentate reprezentand probleme.
    Reinsamantarea pajistilor nu s-a facut in ultimii ani, dar flora este bine echilibrata.
Cultura Suprafata Productia Medie/HA (kg)
Grau - -
Orz - -
Orzoaica - -
Ovaz 4 1.500
Porumb boabe 5 2.000
Cartofi 264 10.000
Legume 31 7.000
Furaje 50 70.000

    Dupa cum se observa din tabelul de mai sus structura culturilor agricoleeste specifica zonei de munte, unde nu sunt conditii climatice favorabile culturii cerealelor. Dintre cereale, ovazul ocupa numai 1.1% din suprafata terenului arabil, cu productie medie de 1500 kg/ha, ceea ce inseamna o productie slaba raportat la media nationala. Ovazul  este folosit de agricultori ca masa verde sau ca planta protectoare pentru culturile de trifoi. Cea mai mare pondere o are cultura cartofului (74% din suprafata terenurilor arabile) cu productii de 10.000 kg/ha. Aceasta cantitate raportata la nivel national, reprezinta o productia slaba.
    Pe o suprafata de 5 ha se cultiva porumb, cu o productie medie de 2000 kg/ha.

    Productia vegetala
    Suprafata totala a comunei Barcani este de 5.736 de hectare, din care terenuri agricole ocupa 3.643 ha. Din totalul suprafetei agricole 354 de hectare, adica 6.14 % sunt terenuri arabile. Ponderea cea mai mare o detin pasunile cu 2.013 de hectare (aproximativ 37 %), padurile 1.950 de hectare (aproximativ 37 %) si fanete 1.186 de hectare (aproximativ 21 % din suprafata totala a comunei). Primaria are in proprietate 2.013 de hectare din suprafata agricola si 1.918 de hectare din suprafata forestiera, iar restul de 1.540 de hectare teren agricol si 32 de hectare de padure sunt in proprietate privata.
    Pasunile sunt in proprietatea primariei, care le inchiriaza crescatorilor de animale. Cea mai mare parte a pasunilor se afla pe terenuri accidentate si nu pot fi folosite pentru altceva. Fertilizarea pasunilor se face numai prin parlire, un vechi procedeu, care este specificat in contractul dintre primarie si pastorit. Aceasta activitate este verificata de catre angajatii primariei.
    Suprafata de intravilan a comunei este de 170 de hectare, din care 169 de hectare care se afla in proprietate privata si 1 hectar in proprietatea comunei.

    Date statistice privind agricultura in comuna Barcani, judetul Covasna

   


   

  Numarul de animale
Bovine total, din care: 2.470
Vaci 1.729
Juninci 1.113
Cabaline 805
Porcine 4.995
Ovine total 11.624
din care oi si mioare 9.080
Caprine 7
Magari si catari -
Animale de blana -
Pasari 8.200
Familii de albine 60
Pastravarii -
Altele -

    Dupa structura suprafetei agricole a comunei, intreaga zona este propice cresterii animalelor. Din suprafata totala aproximativ 37 % este ocupata de pasune. Majoritatea suprafetelor pasunilor sunt folosite pentru pascutul oilor, care numara in total 11.624 de capete. In comuna Barcani circa 10 familii care au intre 100-200 de oi fiecare, majoritatea gospodariilor detin intre 10-20 de capete. Produsele lactate obtinute de la aceste animale sunt folosite in gospodaria proprie sau sunt valorificate pe piata locala.
    Numarul bovinelor este de 2.470, dintre care 1.729 vaci si 113 juninci. Incarcatura pasunilor in ansamblul cu total bovine, ovine si caprine este de 2 ha/UVM (unitate vita mare), ceea ce inseamna ca pasunile sunt subutilizate. Una dintre cauzele pentru care incarcatura UVM este mica este determinata de ponderea mica a fanetelor (20 % din toata suprafata a comunei), neexistand astfel posibilitatea de a produce suficient fan pentru animale.
    Numarul cabalinelor este de 805 capete, dintre care aproximativ 150-200 sunt folosite de catre fermieri pentru munci din padure.
    Ingrasamintele chimice sunt utilizate numai in masura primirii subventiilor de la stat pentru fertilizarea pajistilor, in rest este folosit gunoiul de grajd, in cantitati de 15-20 t/ha, adica doar jumatate din ingrasamantul necesar.
    Desi in comuna Barcani exista 20 de centre de colectarea laptelui, doar 1.75% dintre gospodarii dispun de instalatie de muls, ceea ce inseamna o foarte slaba dotare din acest domeniu. Productia medie de lapte este in jur de 2.800-3.000 litri/lactatie, mai slaba decat media nationala care este in jur de 3.500 litri/lactatie, mai slaba decat media nationala care este in jur de 3.500 litri/lactatie. Insamantarile artificiale sunt facute aproximativ 7.-80% din efectivul de animale.
    In ceea ce priveste utilajele agricole, cea mai mare parte dintre acestea sunt detinute de persoane fizice. Comuna Barcani este bine dotata cu tractoare, dar mecanizarea in unele arii de activitate este foarte slaba.
    In comuna Barcani sunt 54 tractoare sub 45 de cai putere si unul cu peste 65 de cai putere. Cele mai multe tractoare sunt achizitionate prin subventiile acordate de stat, varsta acestora fiind cuprinsa intre 2-15 ani, ele nefiind amortizate fizic. Raportat la suprafata de teren unui tractor ii revine in medie aproximativ 6.5 ha, valoarea aflandu-se peste media nationala, unde unui tractor ii revin 55 ha. Aceste tractoare sunt folosite pentru a lucra terenurile aflate in proprietate.
    Dat fiind faptul ca zona nu este una favorabila culturilor de cereale paioase, iar dintre acestea doar ovazul este cultivat pe o suprafata restransa, nici opersoana nu detine combina pentru recoltarea cerealelor.
    In comuna sunt 5 masini de plantat cartofi, conform datelor furnizate de primarie, fiecarei masini ii revin 52.8 ha de teren, de unde reiese, ca o mare parte a cartofilor sunt plantati manual. De asemenea, si recoltarea cartofilot se face tot manual, deoarece exista doar 11 masini.
    Sunt 44 de autovehicule pentru transport de marfuri si 550 de carute folosite pentru muncile agricole.
    In comuna Barcani functioneaza un numar de 19 unitati economice, dintre care 2 isi desfasoara activitatea in domeniul industriei alimentare, 4 in domeniul industriei usoare (prelucrarea materiei lemnoase), 5 in servicii, 1 in domeniul constructiilor, 3 in silvicultura si 4 in domeniul comertului.
  • Total - 19
  • De stat - 0
  • Particulare - 19
Unitati economice Sectorul de stat Particular
Industrie alimentare - 2
Industrie usoara - 4
Servicii - 5
Constructii - 1
Silvicultura - 3
Comert - 4
Total - 19

    Unitati economice cu:
  • pana la 10 lucratori - 17
  • intre 10-50 lucratori - 2
    Cele doua societati mai importante care isi desfasoara activitatea in comuna Barcani sunt: "SC Gatforest SRL", specializata in prelucrarea materialelor lemnoase si care detine un numar de 35-40 de angajati si "SC Milkom SRL", avand ca obiect de activitate prelucrarea laptelui, cu un numar de 44 de angajati.
    In comuna Barcani exista posibilitatea dezvolrtarii agroturismului si turismului. Domeniile in care s-ar putea realiza investitii: amenajarea unor pensiuni, a unor pastravarii, centre de pescuit si de vanatoare, centre de echitatie, herghelii, partii de schii, de sanius, circuite si trasee turistice.
    Un alt potential detinut de aceasta zona este reprezentat de numeroasele izvoare de apa piatra si apa sulfuroasa, care pot fi valorificate fie prin imbuteliere, fie prin amenajarea unor baze de tratament.
    Este important de retinut faptul ca in comuna Barcani exista monumente istorice si anume vestigiile arheologice de pe teritoriul fostei localitati Costanda, un nivel de locuire neolitic timpuriu cu microlite geometrice si un loc de prelucrare a acestora. Intre Constanda si Ladauti a mai fost descoperit un mare atelier de prelucrare a obiectelor marunte apartinand culturii tardenoasiene din paleolitic.

   
Categorii Nr. %
Total de gospodarii 1.144 100.0
din care locuinte    
racordate la instalatii de apa 102 8.92
racordate la reteaua de energie electrica 1.130 98.78
racordate la reteaua de gaz metan - -
racordate la reteaua de canalizare 383 33.47
racordate la cablu TV 240 20.98
racordate la reteaua de telefonie fixa 506 44.14
racordate la internet 3 0.26
construite din materiale durabile 455 39.77

    Din cele patru retele de telefonie mobila care functioneaza in tara, 3 au semnal in Barcani. Orasul cel mai apropiat de comuna este Intorsura Buzaului (10 km), cu 9.271 locuitori.
    Sfantu Gheorghe, capitala de judet, in care se afla institutiile de interes judetean se afla la 55 km de Barcani.
    Din analiza de mai sus reiese ca locuitorii din Barcani se bucura in mare parte de facilitatile lumii moderne, beneficiind in proportie de 98.78 % de curent electric.
    Una dintre marile nevoi ale comunei o reprezinta canalizarea si statia de epurare care lipsesc. Trebuie mentionat ca in ceea ce priveste realizarea acestora, exista probleme in comuna Barcani, deoarece panza freatica este la suprafata si exista pericolul contaminarii apei potabile. Datorita acestei stari, inainte de inceperea efectiva a lucrarilor pentru canalizare si statia de epurare, trebuie efectuate unele lucrari prealabile pregatite, nu exista fonduri.
    Din punct de vedere al transportului si telecomunicatiilor, Barcani este o comuna accesibila fiind amplasata pe DN 13E.
    20.98% din gospodarii beneficiaza de cablu tv, si doar 0.26% dintre ele sunt conectate la Internet.
    In concluzie, din punct de vedere al accesibilitatii la informatie, cultura, educatie, autoritati judetene si regionale, comuna Barcani se afla la un nivel mediu.
    Referitor la Infrastructura comunei Barcani, trebuie mentionat faptul ca exista posibilitatea prelungirii retelei electrice si calea ferata industriala si civila si statia CFR se afla la 5 km de centrul comunei.

    Dotari agricole:
Dotari agricole Privat Persoane juridice Total
Tractoare:      
pana la 45 Cp 54 - 54
46-65 C - - -
Peste 65 Cp 1 -- 1
Motocuitoare - - -
Motocositoare 35 - 35
Pluguri pentru tractor 54 - 54
Pluguri cu tractiune animala 550 - 550
Cultivatoare 5 - 5
Grape cu tractiune mecanica 4 - 4
Combinatoare - - -
Semanatori cu tractiune mecanica   -  
Sup. 29 - - -
Sup. 21 - - -
SPC - - -
Semanatori cu tractiune animala 3 - 3
Masini pentru plantat cartofi 5 - 5
Masini pentru imprastiat ingrasaminte   -  
Chimice - - -
Gunoi de grajd - - -
 Masini de stropit si prafuit cu tractiune mecanica
5
-
5
Masini de erbicidat
-
-
-
Combine autopropulsate pentru recoltat
     
 cereale paioase
-
-
-
porumb
-
-
-
furaje
-
-
-
Batoze pentru cereale
-
-
-
Masini pentru recoltat cartofi
11
-
11
 Cositori cu tractiune mecanica
5
-
5
Remorci pentru tractor
8
-
8
Autovehicule pentru transport marfuri 44
-
44
Care si carute
550
-
550
Motopompe pentru irigat -
-
-
Instalatii pentru muls mecanic
22
-
22
Instalatii pentru prepararea furajelor
-
-
-
Instalatii pentru evacuarea dejectiilor
-
-
-
Instalatii/cazan pentru fabricat tuica
-
-
-
Alte utilaje agricole
-
-
-
Constructii
     
 Grajd pentru animale mai mari
920
-
920
 Spatii de depozitare pentru produse agricole
920
-
920
Fanar
904
-
904
Adapost ovine
27
-
27
Adapost porcine
47
-
47
Adapost pasari
300
-
300
Nr adaposturilor care asigura conditii optime de microclimat
-
-
-
Alte anexe
-
-
-


» PROCES VERBAL DE AFIȘARE OFERTĂ VÂNZARE TEREN EXTRAVILAN - PROCES VERBAL DE AFIȘARE OFERTĂ VÂNZARE TEREN EXTRAVILAN