PRIMARIA COMUNEI BARCANI

Judetul Covasna

EDUCATIE

        Infrastructura educationala

   

  Nivelul de scolarizare al locuitorilor din comuna Barcani dupa datele recesamantului din 2002 se prezinta in felul urmator:

Nivelul de invatamant Ambele sexe
Invatamant superior 15
Invatamant postliceal si de maistri 27
Invatamant secundar 2.099
Invatamant primar 914
Invatamant fara scoala absolvita 740
Nedeclarat 0
Total 3.295

    In comuna Barcani pana in anul 2002 cele mai multe persoane au absolvit cursurile invatamantului secundar si anume au terminat gimnaziul, scoala profesionala si de ucenici sau liceul. Se poate observa ca doar 15 persoane aveau studii superioare.

    In fiecare dintre cele trei sate functioneaza cate o scoala care detine toate autoritatile de functionare. In cele trei scoli sunt in total 37 de cadre didactice, dintre care: 31 titulari si 6 suplinitori necalificati.
    In satul Barcani functioneaza scoala generala cu clasele I-VIII care deserveste 280 de elevi. Scoala dispune de 13 sali de clase, un laborator de informatica cu 12 PC-uri, sala profesorala, cabinet director, biblioteca scolii cu 6.720 de volume, 1 grup sanitar, care se afla in cladire, iar incalzirea se face cu centrala termica cu combustibil solid.
    Gradinita din Barcani se afla in alt corp de cladire si are inscrisi 63 de copii prescolari la care predauy trei educatori calificati. Institutia nu beneficiaza de un alt loc de joaca pentru copii amenajat.
    La scoala din Ladauti functioneaza scoala cu clasele I-VIII, cu 82 de copii. Cladirea dispune de 7 sali de clasa, un grup sanitar in cladire, iar incalzirea se face cu sobe pe combustibil solid. Acestora i se adauga o gradinita cu 24 copii si doua educatoare.
    In Saramas functioneaza scoala cu clasele I-VIII, unde sunt 75 de elevi. Scoala dispune de 7 sali de clasa, un laborator de informatica cu 13 PC-uri si un grup sanitar in curte. Incalzirea se face cu sobe de combustibil solid. De asemenea, aici mai functioneaza si o gradinita cu 30 copii si doua educatoare.
    Dupa cum se poate observa, scolile din comuna Barcani beneficiaza de o dotare medie, incalzirea se face cu combustibil solid, exista apa curenta in cladiri, in doua dintre cele trei sate exista grupuri sanitare in cladire. Nu exista sali de sport, laboratoare de stiintele naturii, iar cladirile scolilor nu au fost reabilitate. In scoala din satul Ladauti nu exista laborator de informatica, nici acces la internet.
    Scolile din comuna Barcani au intrat intr-un probram de renovare, care va incepe in luna martie a anului 2008 si pana la inceperea noului an scolar, cladirile celor trei scoli vor fi reabilitate, iar in scolile din Ladauti si Saramus va fi introdusa incalzirea centrala cu combustibil solid