PRIMARIA COMUNEI BARCANI

Judetul Covasna

PREZENTARE LOCALA

    Localitatea Barcani este situata la sud de Zagon, in coltul sud-estic al judetului Covasna, pe DJ 121 E, la o altitudine de 720-750 m. De acesta comuna apartin satele Ladauti si Saramas. Impreuna cu comuneie Sita Buzaului, Vama Buzaului si orasul Intorsura Buzaului formeaza Depresiunea Buzaelor.
    Teritoriul comunei se incadreaza in tipul de climat temperat-continental, cu ierni destul de reci, frigul mentinandu-se pe o perioada destul de mare, respectiv 5-6 luni pe an, cu brume tarzii de primavara si timpurii de toamna, cu urmari nefavorabile pentru agricultura si transporturi care determina scaderea accentuata a temperaturii aerului si formarea cetii.
    Regimul precipitatiiloreste bogat in general si in special primavara si toamna, intre limitele 600 mm - 1000 mm pe an.
    Prezenta celor doua forme majore de relief (muntii si depresiunile) favorizeaza aparitita (pe fondul general al circulatiei aerului), din cauza diferentei de presiune si de temperatura dintre ele, a unor brize locale cu miscare ascendenta ziua (dinspre depresiune spre culmile montane inconjuratoare) si descendenta noaptea.
    Temperatura medie anuala este de 6-7 grade Celsius, mai scazuta decat media temperaturii din celelalte depresiuni din judetul Covasna.
    Apa care strabate comuna Barcani este paraul Rescheu.

    Atestare documentara
   
Primele date despre popularea acestei zone provin din anii 1712-1722, cand contele Szenterasty din Zagon a adus aici jelesi Romani. Prima atestare documentara a localitatii  Barcani dateaza din anul 1843 sub denumirea de Zagoni-Botza apoi sub numele de Zagonbarcany in anul 1874, deci denumirea istorica a localitatii este "Barcanu".
    Actualul teritoriu al comunei Barcani apartinea catorva familii din secul din Zagon si unor asociatii tot din aceasta localitate.
    In ceea ce priveste denumirea acestei asezari, circula mai multe ipoteze.
    Prima ipoteza sustine ca in trecut lucuitorii de aici aveau gospodariile asezate pe dealuri cum ar fi Almasul si Incerul, ceea ce este sutinut de faptul ca aici au fost primele gospodarii, actualele lunci fiind acoperite de apa. se spune ca pe vremea aceea locuitorii utilizau barcile ca si mijloace de deplasare, prin urmare numele localitatii a fost derivat din substantivul barca.
    O alta ipoteza sustine ca in aceasta zona ar fi locuit un turc cu numele de Barcan, iar numele localitatii ar fi fost imprumutat de la numele sau.
    A treia ipotezaasociaza numele localitatii cu Glajeria (fabrica de borcane), care functiona aici. Aceasta ipoteza afirma ca numele Barcani a fost derivat din substantivul borcan.
    Cu privire la existenta unor persoane care au purtat acest nume si pe care localitatea l-ar fi imprumutat la plecarea lor de aici, poate fi amintit si vistiernicul Barcan, membru al Sfatului lui Mihai Viteazu in Transilvania.
    Datorita faptului ca in Romania exista mai multe localitati al caror nume au aceeasi radacina, cum sunt Barcan, Barcanesti, Barcani, acest nume exprima un anumit mediu bilogic, o anumita stare de fapt. Astfel, numele de Barcanu vine de la "bara" - balta, barcan, ceea ce este o lunca plina de balti, mlastini si ape curgatoare (Monografia comunei Barcani).